ilkogretimvideo.com Videolarını izleyemiyorsanız tıklayınız.
Online Matematik Dersleri 2. Dönem ve Yaz Döneminde de devam edecektir. Kayıt için mür: 0507 215 26 58

5. SINIF | Konu Anlatımları Kategorisi / Besin Çeşitleri videosu

İbrahim HOCA'dan Evinizin Konforunda 3., 4. , 5. , 6., 7. ve 8. Sınıflara Matematikten Canlı Dersler.

Gerekli Tek Şey e-mail Adresin, Adın ve Soyadın

Haftada 4, Ayda 16 Saat Sadece 120 TL( Ödemeler Aylık Olarak Havale İle Yapılır. )

Kayıt ve Ders Zamanları İçin Ayrıntılı Bilgi: 0507 215 26 58

EVİNİZDEKİ ÖĞRETMEN

Konu anlatım videolarımız sitemizden kaldırılmıştır.


Konu anlatımı ve diğer tüm videolarımıza 5. SINIF DVD'sini satın alarak ulaşabilirsiniz.


Hemen Satın Almak için TIKLAYINIZ.

5. sınıf dvd sini satın almak için tıklayınız.
16907 kişi izledi.

5. sınıf fen ve teknoloji dersi besin çeşitleri konusu videolu konu anlatım sunusu


Besinler neden gerekli?

     Vücudumuz sürekli çalışan bir buzdolabı gibidir. Buzdolabının çalışması için enerjiye gereksinim vardır. Buzdolabı kullandığı enerjiyi elektrikten alır. İnsanlarında yaşamlarını sürdürebilmeleri için bir enerjiye ihtiyaçları vardır. Vücudumuzun ihtiyacı olan enerjiyi yediğimiz besinlerden elde ederiz. Doğadaki bütün canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için beslenmek zorundadır.

      Yiyecekler, büyüyüp gelişmek, hareket etmek, çalışmak, düşünmek için vücudun gereksinim duyduğu besin öğelerinin ve enerjinin kaynağıdır.

BESİNLERİ NEREDEN ELDE EDERİZ:

        İnsanlar, besinleri bitki ve hayvanlardan elde eder. Ayrıca yaşamsal etkinlikleri düzenlemek için suya ve minerallere de gereksinim duyarlar.

    Besinler 3’e ayrılır.

1.Bitkisel Besinler:

      Bitkiler ve bitkisel ürünlerden elde ettiğimiz besinlerdir. Meyve ve sebzeler, ekmek, kuruyemişler ve şeker bitkisel besinlerden bazılarıdır.

2.Hayvansal Besinler:

     Hayvanlar ve hayvansal ürünlerden elde ettiğimiz besinlerdir. Et, süt, yumurta, peynir, balık ve bal hayvansal besinlerden bazılarıdır.

3.Su, Mineraller ve Vitaminler:

     Bunlar doğada hazır olarak bulunabildiği gibi bitkisel ve hayvansal yiyeceklerin içinde de bulunur. Vücudumuzun yüzde yetmişini su oluşturur.

YİYECEKLERİN İÇERİKLERİ VE NE İŞE YARADIKLARI

      Yiyecek ve içeceklerin özellikleri farklıdır. Her besin vücudumuza ayrı bir işlevi vardır. Yiyeceklerin özelliklerini ve yaptığı işi bilirsek beslenmemize daha da dikkat ederiz. Yiyecekler, protein, karbonhidratlar ve yağlar enerji verici; su, mineral ve vitaminler de düzenleyici besinlerdir.

İçeriklerine Göre besinler 3’e ayrılırlar:

YAPICI VE ONARICI BESİNLER

Proteinler

 

ENERJİ VERİCİ BESİNLER

Karbonhidratlar ve yağlar

 

DÜZENLEYİCİ BESİNLER  

Su – Mineraller – Vitaminler

 

PROTEİNLER

  Et,süt,yumurta,balık,yoğur,balık ve peynir gibi hayvansal besinlerde bulunur.Bitkisel besinlerden ise tahılgiller, baklagiller, kuru yemişler protein bakımından zengin yiyeceklerdir. Nitrik asit damlatıldığında sarı olan besinlerde protein vardır.

 

KARBONHİDRATLAR

    Temel besin maddelerimizdendir. Ekmek, makarna, pilav, süt, bal ve meyve çeşitlerinde, tahıllarda, tahıllarda ve şeker kamışında bol miktarda bulunur. Karbonhidrat içeren maddelere tentürdiyot damlattığımızda mavi renkte olurlar.

    Karbonhidratlar vücudumuza enerji verirler.Meyve ve sebzelerde, kepekli ekmekte bulunan lif sindirimi kolaylaştırır. Sonuçta Lif de karbonhidrattır.

    Sporcular ve dağcılar  enerji kaybettiklerinden bolca karbonhidratlı besinler tüketirler.

 

YAĞLAR

     Vücudumuz için gerekli enerji önce karbonhidratlardan sağlanır. Karbonhidratların yetersiz kaldığı durumlarda ( çok enerji gerektiren işler yaptığımızda) gereksinimimiz olan yağlardan sağlarız.

      Kış uykusuna yatan, göç eden hayvanlar ( ayı, leylek vb.) yağ depolar. Çünkü yağ, vücut sıcaklığını korur ve vücuda enerji verir.

Vücuda alınan yağlar iç organların çevresinde ve derinin altında depolanır. Bu yağların görevleri:

*Vücudu darbelerden korumak

*İç organları korumak

*Vücudun ısı dengesini sağlamak

*Depolanarak uzun süreli enerji kaynağı olmak.

 

Bitkisel Yiyecekler     Hayvansal Yiyecekler

Ayçiçeği                            Et

Zeytin                               Süt

Susam                              Yumurta

Soya Fasulyesi                 Balık

Ceviz                                Tereyağı

VİTAMİNLER

     Vitaminler A-B-C-D-E ve K olmak üzere 6 çeşittir. Şimdide bu vitamin gruplarının hangi besinler içerdiğine bakalım.

A VİTAMİNİ: Havuç, kereviz, taze fasulye, domates, fıstık avokado, baklagiller, mantar, yumurta, süt buğday ve cevizde bol miktarda bulunur. A Vitamini eksikliğinde gece körlüğü, deride kuruma ve pullanma görülür. Kemik ve diş gelişimi için oldukça faydalıdır.

B VİTAMİNİ: Süt ve süt ürünlerinde, kırmızı et yumurta ve birçok sebzede bulunur.Tahıl ve tahıllardan elde edilen ürünlerde de B vitamini bulunur. B vitamini eksikliğinde kansızlık, yorgunluk, deride yaralar gibi hastalıklar oluşur.

C VİTAMİNİ: Turunçgiller(portakal,limon,mandalina,greyfurt, vb.) çilek, kuşburnu, böğürtlen, domates, maydanoz, lahana, patates ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.Diş ve diş eti sağlığı için gereklidir.Vücudu mikroplara karşı korur.

D VİTAMİNİ: Süt yumurta tereyağı balık ve balık yağı peynir ve sebzelerde bulunur. Kalsiyum ve fosforun emilmemesini ve kemiklerde depolanmasını sağlar. Güneş ışınlarından da D vitamini alınır. Balık yağıyla da doğrudan alınabilir.

E VİTAMİNİ: Kırmızı et, süt ve süt ürünleri, yumurta, tahıl ve tahıl ürünlerinde bulunur. Eksikliğinde kısırlık, karaciğer, kalp ve damar hastalıkları meydana gelir.

K VİTAMİNİ: Kırmızı et, pirinç, karaciğer, mısır, domates, yeşil sebzeler, muz, şeftali ve çilekte bulunur. Kanın pıhtılaşmasını sağlar. K vitamini eksikliğinde kan pıhtılaşmaz. Yaralanmalarda çok kaybı olur.

 

SU

        Canlılar için hayati önemi vardır.Yemek yemeden 2 hafta yaşanırken, susuz 3 gün yaşayabiliriz.Vücudumuzun % 70’i sudur.Su içerek vücudumuzun su ihtiyacını karşılarız. Her gün ortalama 1,5 veya 2 litre su içilmelidir. Meyve ve sebzelerde de su ihtiyacı karşılanır. Yazın terleyip su kaybettiğimiz için daha fazla su tüketiriz. Suda vitaminler gibi vücutta düzenleyici etki yapar.

MİNERALLER

       Kendimizi halsiz hissediyorsak vücudumuzda mineral eksikliği olabilir. Minerallerin vücudumuz için en önemli görevi düzenleyici olmaktır. Bunun yanında kemiklerin güçlenmesini, yaraların iyileşmesini sağlar ve vücudun gelişmesine katkıda bulunur. Vücudumuz için gerekli mineraller bitkisel ve hayvansal yiyeceklerden elde ederiz.

      Süt, peynir ve yoğurtta kemiklerimizi ve dişlerimizi güçlendiren mineraller bulunur.

      En çok mineral içeren yiyecekler; su, süt, peynir, balık, marul, maydanoz, karnabahar, salatalık ve biberdedir.

 

NASIL BESLENMELİYİZ

    Yaşamımızı sağlıklı bir biçimde sürdürebilmemiz için dengeli ve sağlıklı beslenmeliyiz. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için de vücudumuz için gerekli olan tüm maddeleri almalıyız. Enerji veren-yapıcı—onarıcı ve düzenleyici besinlerden yettiği kadar yemeliyiz.

 

1.Bir günde en fazla karbonhidrat içeren besinler yenilmelidir. Böylece vücudumuzun sağlıklı çalışabilmesi için gerekli enerjiyi sağlamış oluruz. Karbonhidrat en çok ekmek, makarna, pilav, unlu mamülleri gibi besinlerde bulunur.

 

2.Karbonhidratlardan sonra en çok tüketmemiz gereken besinler vitaminler ve minerallerdir. Bu besinler düzenleyicidir. Vücudumuzun hastalıklara karşı direncini arttırır.Sebze ve meyvelerde bolca bulunur.

 

3.Üçüncü besin gurubu ise proteinlerdir.Proteinler yapıcı ve onarıcıdırlar.En çok süt ve süt ürünleri ile et ve et ürünlerinde bulunur.

 

4. Enerji verici yağ ve şekerlerden ise yeteri kadar almalıyız.Bu besinler yeterli miktarda alınırsa enerji ihtiyacı karşılanır. Aksi halde obez hastalığıyla karşı karşıya kalabiliriz.

Boşaltım Sistemi Videolu Ders Anlatımı TIKLAYINIZ

Dünyanın Hareketleri Videolu Ders Anlatımı TIKLAYINIZ

Bölme Problemleri Videolu Soru Çözümleri TIKLAYINIZ

Çarpma Problemleri Videolu Soru Çözümleri TIKLAYINIZ

Cümlenin Öğeleri Alıştırma Videosu 2 TIKLAYINIZ


Besin Çeşitleri

MİSAFİR OLARAK YORUM YAZ

Ilkogretimvideo.com üye olarak yorum yazmak için üye girişi yapınız eğer henüz üye değilseniz şimdi üye olmak için tıklayınız.

YORUMLAR Toplam 0 yorum bulunmaktadır.